Ajoissa aloitettu kuntoutus on tehokasta

”Toimin Kurikan ja Ilmajoen alueella perusterveydenhuollossa fysioterapian esimiehenä. Olen aiemmin työskennellyt myös yksityisellä puolella. Nyt katson asioita kuitenkin julkisen puolen vinkkelistä. Viihdyn hyvin kotiseudullani Etelä-Pohjanmaalla, jossa viisihenkisellä perheelläni on tilaa elellä.

Tällä hetkellä mielestäni tärkeintä on kehittää kuntoutuksen saatavuutta.

Nykyisin sen aloitus nähdään usein vasta viimeisenä keinona, kun sen pitäisi olla ensimmäisten joukossa! Erityisesti ikääntyviä makuutetaan passiivisina, vaikka aktiivinen ja ajoissa aloitettu kuntoutus tepsisi paljon paremmin moniin vaivoihin. Kotihoidossa oleva vanhus saattaa esimerkiksi lakata ulkoilemasta, kun polvi on kipeä ja portaissa kulkeminen sattuu. Tämä voi johtaa kunnon ja elämänlaadun huonontumiseen.

Myös lasten ja nuorten kuntoutus pitäisi nähdä ennaltaehkäisevänä työnä. Pienikin fyysinen rajoite voi johtaa siihen, että lapsi vähentää liikkumista ja lopettaa esimerkiksi mieluisan harrastuksen. Tällä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Pahimmillaan käy niin, ettei lapsi harrasta liikuntaa aikuisenakaan.

Toivon, että kuntoutusta ja ennaltaehkäisevää työtä kehitetään. Politiikassa tarvitaan nyt päätöksiä, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen eli myös hallituskauden yli. Etenkään terveysasioissa ei pitäisi pyrkiä nopeisiin säästöihin, joilla voi olla kielteisiä vaikutuksia tulevaisuudessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Näen päivittäin omassa työssäni uhkana, että säästöjen nimissä työntekijöiden jaksamista koetellaan liikaa.”

Niina Mäkynen
Fysioterapeutti, KA:n hallituksen jäsen

Lue uusimmat artikkelit