Kuntoutuksessa valinnanvapaus toimisi hyvin
”Olen valmistunut fysioterapeutiksi vuonna 2000 ja NDT/Bobath kouluttajaksi 2013. Tällä hetkellä työskentelen 4Fysio-yrityksessä Helsingissä vauvojen, lasten ja nuorten vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen parissa. Kahden lapsen äitinä haluan tukea työssäni perheiden mahdollisuuksia yhteiseen ja merkitykselliseen tekemiseen. Oman erityislapsen kautta saadut kokemukset auttavat ymmärtämään myös asiakkaiden vanhemmuuden sekä iloja että huolia. Voimaannun juoksemisesta, veneilystä ja metsäretkistä.
Olen ollut alusta asti mukana Kuntoutusalan asiantuntijoiden hallituksessa. Kuntoutus pitäisi mielestäni ymmärtää nykyistä laajemmin. Liian harvoin tunnustetaan, että kuntoutus kaikissa muodoissaan on kannattavaa sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta. Kuntoutukseen ohjataan usein liian myöhään, kun ensin on jo pitkään yritetty pärjätä kipulääkekuurien voimalla tai seurattu vauvan kehitystä puuttumatta ajoissa liikkumisen poikkeavuuksiin.
Mielestäni yksityinen sektori tulee huomioida osana kaikkia sote-palveluketjuja, ja ihmisen pitää saada valita, miten hän organisoi oman kuntoutumisensa. Sote-uudistuksessa tämä on ajankohtainen asia, vaikka juuri tällä hetkellä suunnitelmat eivät näytä ottavan valinnanvapautta käyttöön siinä mittakaavassa kuin edellinen hallitus suunnitteli.
Mielestäni kuntoutus olisi hedelmällinen kenttä harjoitella valinnanvapauden toteutumista. On tärkeää tukea asiakkaan osallisuutta ja sitoutumista, ja valinnanvapaus edistäisi juuri tätä. Siten kuntoutus olisi hyvä kokeilualusta valinnanvapaudelle.
Myös palveluiden hankinnassa olisi parantamisen varaa. Lääkinnällisen kuntoutuksen ostamisessa ei ole välttämättä tarpeeksi asiantuntemusta. Julkisissa hankinnoissa pitäisi noudattaa yhdenvertaisuutta ja turvata myös pienyrittäjien asema. Yksityinen sektori tulee säilyttää tasavertaisena julkisen palvelutuotannon rinnalla, ei vain täydentävänä osana. Palvelusetelien ja suoraostojen mahdollisuus tulee turvata. Yksityisen sektorin kuntoutuksen ammattilaisissa on suuri joukko itsenäisiä ammatinharjoittajia. He työllistävät ammattilaisia ja ovat asiakkaiden kuntoutumisen laadun kulmakiviä.”
Reetta Tuomisto
Fysioterapeutti, KA:n hallituksen jäsen